Wie zijn jouw supporters?

 

Als Personal Coach is het enorm belangrijk van een zeer gericht intakegesprek te hebben. Daar hoort onder andere een medische achtergrond bij, het definiëren van de doelstellingen en dergelijke meer.

Een interessante vraag voor mij is anderzijds ook: wie zijn de belangrijke mensen in het leven de klant. En dan vooral: welke steun bieden ze!

Want vaak zijn zij het, die jouw slechtste supporters zijn. Dat kan verrassend klinken, maar toch is het zo.

Zussen, broers, mama’s en papa’s maken deel uit van de achterban van de klant, zij die het dichtst bij de klant staan en de klant meer dan wie ook het beste kennen. En daar merk je regelmatig op, dat zij niet de beste steun bieden, ook al bedoelen ze het uiteraard heel goed!

Media

Stel: je komt bij een Personal Coach omdat je je niet lekker in je vel voelt en je graag wat kilootjes wil verliezen. Je wil wat strakker voor de dag komen, meer energie hebben en het zelfbeeld wat opkrikken.

Wat dan kan gebeuren is dat bijvoorbeeld een doorsnee lieve mama of partner de klant niet goed motiveert, door net TE lief te zijn: “Maar schatje toch, jij hebt dat toch helemaal niet nodig, je ziet er fantastisch uit”. Dit is natuurlijk hartverwarmend, maar daar gaat het niet om.

Anderzijds kan bijvoorbeeld een zus of broer veel te hard zijn: “Jij slank worden? Ha, dat lukt je nooit! Daar heb jij geen karakter voor, geld weg gegooid! Je hebt dat al zo vaak geprobeerd!” Tja dat is natuurlijk het andere uiterste.

Toch geldt in beide gevallen hetzelfde: Wat zij ook vinden, hetzij superlief of veel te hard: het gaat om wat de klant wil, niet om wat de mening van de achterban is.

Daarom vind ik vaak dat de beste supporters daar net buiten staan: een goede neef of nicht, een beste vriendin, je weet wel - mensen met liefde voor jou uit de 2e lijn. Zij staan vaak veel meer open en zullen meestal veel meer steun kunnen opbrengen voor de wensen van de klant.

Voila, my 2 cents en oh excuses voor de eventuele DT-fouten :-)


Dominique Peeters

 


Als Personal Coach is het enorm belangrijk van een zeer gericht intakegesprek te hebben. Daar hoort onder andere een medische achtergrond bij, het definiëren van de doelstellingen en dergelijke meer.

Een interessante vraag voor mij is anderzijds ook: wie zijn de belangrijke mensen zijn in het leven de klant. En dan vooral: welke steun bieden ze!

 
Comments (0)