Hoe kies je een Personal Trainer?

Share

Dat het beroep van Personal Trainer of Personal Coach een aantrekkelijk beroep is, is al vele jaren duidelijk. Maar dat het zo’n populair beroep zou worden voor de klant, hadden weinigen verwacht. Dit brengt natuurlijk enorm veel voordelen met zich mee maar anderzijds helaas ook een aantal nadelen.

Met deze blogpost wil ik graag een aantal van deze voordelen uitlichten, alsook toekomstige klanten informeren over de potentiële valkuilen die ze best in het achterhoofd houden.

 

Personal Training of Fitness Center?
In 2015 woonde ik een lezing bij van Herman Konings. Herman is trendanalist, veranderingspsycholoog en beheerder bij het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt.. Hij sprak toen over de opkomende trend waar mensen niet langer massaal willen kiezen voor de goedkoopste oplossing, maar vaak eerder willen investeren in een gepersonaliseerde ervaring en dienstverlening.

Dit werd over de jaren heen meer en meer voelbaar in onze sectoren. Personal Training of Coaching werd niet langer een dienst voor de “happy few” maar ook voor vele particuliere mensen, entrepreneurs en ondernemers. Waar men vroeger koos veel vaker koos voor een fitnesscenter om een positieve verandering te brengen in lichaam en geest, gaat men vaker op zoek naar de ideale Personal Trainer.

De redenen om naar een fitnesscenter of Personal Coach te stappen zijn vaak heel verschillend:
 • Ik wil afslanken of afvallen
 • Ik wil meer energie
 • Ik wil meer spiermassa
 • Ik heb een burn-out of wil een burn-out vermijden
 • Ik wil een sportprestatie neerzetten (bv. 10 Miles uitlopen)
 • Ik wil revalideren van een blessure
Waarom mensen voor een gepersonaliseerde oplossing gaan zoals een Personal Coach ipv een algemenere oplossing zijn echter duidelijk:
 • Schrik voor blessures
 • Nood aan het behalen van een goed en vooral duurzaam resultaat
 • De klant voelt zich niet thuis of welkom in een fitnesscenter
 • Belang van de juiste kennis op maat van de klant

En daar wring het schoentje soms…

 

IMG_2490

 
Als ik het kan, kan jij het ook!

Mensen die interesse hebben om Personal Coach te worden, doen dat meestal voor de juiste redenen: ze willen mensen gelukkig maken en hun dromen verwezenlijken. Alleen wordt er niet altijd genoeg belang gehecht aan opleidingen en gaan sommigen er van uit dat hun ervaring in fitness of sport in het algemeen voldoende is. En daar is waar het vaak misloopt.

In 2017 verscheen hierover in het Nieuwsblad al een belangrijk artikel: https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170609_02919665?fbclid=IwAR26kvJ6VQ8Jv3d-vBaZZcn3Oqo-DLARWXyLxqoBReGqhRt4trDyZxKUoz0.

Het beroep van Personal Trainer is mijn inziens net iets te aantrekkelijk. Van je hobby je beroep maken, wie wil dat nu niet? Ik heb net hetzelfde gedaan na een lange carrière als IT Manager & Project Manager bij grote multinationals. Maar voor ik startte was de eerste vraag die ik me stelde: Hoe kan ik mezelf laten opleiden tot Personal Coach? En dat behelst veel meer dan zomaar een cursus rond anatomie of hoe je goede oefeningen moet uitvoeren.

Helaas is het beroep van Personal Coach nog steeds niet gereglementeerd waardoor letterlijk iedereen zichzelf dus zomaar als Personal Trainer kan gaan aanbieden. Een paar toffe foto’s, een leuke website, wat social media profielen en hopsa je bent vertrokken. Dat ongeschoolde Personal Trainers (ongeacht hun fitnesservaring) mensen op fysiek en mentaal vlak mogen begeleiden is eigenlijk compleet ongehoord als je er over nadenkt en vooral vreselijk gevaarlijk.

Het is namelijk niet omdat je zelf veel kilo’s bent afgevallen binnen een bepaalde periode, of veel spiermassa hebt verkregen in een fitnesscenter, dat je dat plots dat aan iedereen kan bezorgen. Mensen die zelf een burn-out hebben overwonnen, zijn bijvoorbeeld ook niet meteen geschikt om andere mensen met een burn-out te gaan begeleiden. Daar vergissen vele mensen zich wel eens.

Het belang van de juiste opleiding & niet enkel ervaring is zo enorm groot, als je mensen wil helpen om op de juiste manier de gewenste doelstellingen te behalen. In ons toch wel sportmedische beroep wil dat toch wel zeggen dat 1 opleiding niet voldoende is, maar dat je levenslang zal moeten blijven studeren om steeds de nieuwste technieken, studies en wetenschappen te leren.

 

IMG_3229
 
Waar moet je op letten bij je zoektocht naar een Personal Trainer?

Dat opleiding belangrijk is, weet je nu al, maar is dat voldoende? Nee, maar we zijn er bijna.

Eerst en vooral is het belangrijk om na te vragen wat voor opleidingen jouw kandidaat Personal Coach allemaal gevolgd heeft. Cursussen uit avondscholen, van het goedkopere type zijn helaas enkel in het leven geroepen om in te spelen op de opkomende trend van mensen die Personal Trainer willen worden. Ze bieden dus weinig kwaliteit en gaan niet diep genoeg in bepaalde cruciale onderwerpen.

Wat kan nog belangrijk tijdens het kiezen van jouw ideale Personal Coach?

 • Kan de persoon écht actief luisteren? Met andere woorden, word je onderbroken of heb je het gevoel dat je begrepen wordt?
 • Wordt er doorgevraagd over jouw issues en krijgen jouw noden de aandacht dat het verdiend?
 • Begrijpt hij of zij jouw situatie écht? Kan er een goed onderbouwde oplossing geboden worden uit kennis en ervaring, die jij als leek ook begrijpt?
 • Krijg je de kans om mee te denken naar een duurzame oplossing of krijg je het gevoel dat je wordt ingeschreven voor Kamp Waes?
 • Stelt de persoon zich flexibel op tov jouw planning, jouw achterban, jouw professionele situatie en jouw doelstellingen?
 • Practice what you preach: beoefent jouw coach wat hij of zij zelf predikt…?
Stof genoeg tot nadenken tijdens het kiezen. Maar eens je de juiste persoon gevonden hebt, zal de zoektocht het allemaal waard geweest zijn. Je investeert toch ook niet zomaar in een huis of een auto? Hetzelfde geldt ook bij jouw zoektocht naar een Personal Trainer. Kies de juiste persoon en je zal er een leven lang van blijven genieten! 

Benieuwd of één van onze coaches die persoon is die jou de ondersteuning geeft die je verlangt? Wil je meteen ook iemand ontmoeten die jouw klankbord kan zijn en met jou adviseert op de manier die je verdient? Contacteer ons dan voor een vrijblijvende kennismaking.