Feestelijk genieten zonder schuldgevoel!

Share

Fit de feestdagen doorkomen, zo doe je dat.

 

Iedereen klaar voor een lekker slaatje met kip? Nee?

 

Gelukkig maar, ik ook niet! Er zijn zo van die speciale dagen waarvan ik vind dat iedereen toch wel eens mag eten & drinken wat hij of zij wil. Min of meer toch. Je verjaardag, Kerstmis, Oudjaar & Nieuwjaar zijn zo van die momenten.

 

Toegegeven, als je zou willen, dan kan je héél veel van die dagen vinden, maar je moet eerlijk blijven met jezelf. Uiteindelijk kan je altijd wel een reden vinden om bijvoorbeeld in de alcohol te vliegen en heel je gezonde levensstijl overboord te gooien. Dat willen we dus niet.

 

De geheimen die je hier kan lezen, zijn speciaal voor die unieke momenten, waar je met vrienden & familie samen wil genieten van voeding & drank die anders niet kunnen. Zonder je schuldig te voelen!

 

ian-schneider-PAykYb-8Er8-unsplash

 

Voor wat… hoort wat, is de gouden regel! Ik gebruik ter illustratie het kerstdiner.

 

Here we go:

 

Alles start met een goede voorbereiding.

De dag van het kerstdiner bereid je je voor, door enkele belangrijke zaken in je reguliere voedingsschema aan te pakken.

  1. Eerst en vooral verminder je je koolhydraten- & vetinname. Je hoeft je uiteraard niet uit te hongeren! Haal gewoon zoveel mogelijk koolhydraten & vetten uit je dag en beperk je tot proteïnerijke maaltijden met zoveel groentjes als je wil. De kans is namelijk zeer groot dat je ‘s bij het heerlijke diner al genoeg vetten & koolhydraten zult binnen krijgen.

  2. Drink vééééél water. Dit is altijd de gouden regel als je fit & gezond wil blijven, zeker als je nog wat wil afvallen. Vrouwen mogen zeker 3 liter per dag drinken, mannen zelfs tot 4 liter! Thee en soep hoort hier ook bij.

  3. Beweeg, beweeg, beweeg. Hoe meer calorietjes je verbrandt hoe beter, dus vergeet ook niet je niet-sportieve verbranding. Sporten is zeker welkom, maar blijf ook actief naast het sporten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke wandeling, schuw geen trappen of spring eens een keertje extra op de fiets.

yuhan-du-qsqVYKxqlzs-unsplash

 

Tijd voor het kerstdiner!

Ook al ga je nu nog eens lekker genieten van voeding en drank die anders niet echt kunnen, blijven we er toch voor zorgen dat we niet uit de bocht gaan. Daarom deze tips:

  1. Neem gerust je voorgerecht, hoofdgerecht en zelfs nagerecht, maar ga niet “binge-eaten” (vreten). Blijf dus rationeel bezig met wat je eet en drinkt. Eet en kauw rustig, geniet van elke hap en eet tot je geen honger meer hebt. Dit noemen we wel eens de 80% regel. Eet dus niet tot de riem van je broek open springt en luister naar je lichaam. Als we sporten willen we graag onze grenzen verlengen, maar dit geldt niet voor het etentje natuurlijk!

  2. Je voelt me al aankomen zeker? Yep, veel water drinken. Bij elk glas alcohol, drink je best ook 1 groot glas water. Niet alleen is dat zeer gunstig voor je lever & nieren, het zorgt er ook voor dat je honger vermindert en dus de kans op vreetbuien drastisch vermindert. En dan spreek ik nog niet over mogelijke katers! Alcohol werkt helaas vochtafdrijvend, wat voor stevige katers kan zorgen. Door veel water te drinken, kan je dit tot een minimum herleiden.

  3. Vlieg na het etentje niet ook nog in de chips, snoepjes, koekjes en andere foute hapjes. Je hebt tenslotte lekker genoten van eten & drank op een zeer verantwoorde manier. Geniet lekker na van die fantastische avond en zorg er dus voor dat je geen stappen terug zet in je gezonde leven.

elke-karin-lugert-TX26rwXRRjc-unsplash

 

Tenslotte nog… de dag erna!

In de hoop dat je een fantastisch feest achter de rug hebt en lekker hebt kunnen slapen, is het nu tijd om terug de draad weer op te pikken. Ik raad je volgende tips nog aan:

  1. Neem net zoals voor het etentje, minder koolhydraten & vetten in vergeleken met andere dagen. Je hoeft ze deze keer niet helemaal uit je dag te schrappen, beperk je porties alleen een beetje meer dan anders.

  2. Verrassing… Veel water drinken! :-)

  3. Las een extra sportsessie in. Trek bijvoorbeeld je favoriete stapschoenen & winterjas aan en waag je buiten aan een stevige powerwalk. Voor zij die dit nog niet kennen, een powerwalk ziet er uit als een gehaaste wandeling. Precies of je moet dringend ergens zijn. Doe dit minstens een half uur en je zal weer wat calorietjes van de avond ervoor kunnen verbranden.

Zo, in de hoop dat jullie met deze tips zorgeloos kunnen genieten van de feestdagen, wens ik jullie alvast een fantastisch jaareinde toe en kijk ik er naar uit om jullie in het nieuwe jaar opnieuw te mogen ontmoeten!

 

Het allerbeste,

 

Dominique Peeters