Hoe kan je een gezonde levensstijl combineren met het ondernemerschap?

Share

Als ondernemer die een gezondere levensstijl ambieert kan je beginnen met sporten of wat gezonder eten, maar hoe hou je dit vol eigenlijk? Als ondernemer heb je toch een hoop uitdagingen en wil je ergens een evenwicht vinden tussen jouw business, gezin, familie, sociale leven, noem maar op.

Denk je ook soms: “Dat krijg ik nooit opgelost”? Dan helpen we je graag je mening herzien.

Er zijn natuurlijk wel wat uitdagingen waar je best mee leert omgaan, maar het is lang niet onmogelijk. Voor alles bestaat een oplossing, ook voor jou.


De Top 5 uitdagingen die wij het vaakst van onze ondernemende klanten horen:

 • Hoe kan ik blijven sporten en op mijn eten letten tijdens business trips of vakanties?

 • Ik moet vaak gaan eten op restaurant met klanten, wat kan ik dan doen?

 • Hoe hou ik het vol in het weekend als de structuur van de week wegvalt?

 • Wat moet ik doen als mijn dag gevuld is met meetings en ik niet aan mijn voeding toe kom.

 • Ik ben een hele dag op de baan en kan mijn eten niet koud houden.

absolutvision-82TpEld0_e4-unsplash


Graag bieden we je een aantal praktische inzichten voor deze uitdagingen waar je meteen mee aan de slag kan.

Voor we elke uitdaging individueel bekijken, starten we met 1 gemene deler: voorbereiding 😅.

Zonder voorbereiding kom je in de problemen. Net zoals in jouw business bekijk je eerst wat je uitdaging is, en denk je na over hoe je je kan voorbereiden. Zonder een goede voorbereiding kan je voor verrassingen komen te staan en dat kunnen we best vermijden.

Ik vergelijk het vaak met motorrijden, als je een bocht neemt en je kijkt niet vooruit in die bocht, dan vlieg je er meteen uit. Pijnlijk 😬.

 

Dus here we go:

Hoe kan ik blijven sporten en op mijn eten letten tijdens businesstrips of vakanties?

De meeste ondernemers die op reis gaan, hetzij zakelijk of privé, weten gelukkig waar ze naartoe gaan. Ze kennen hun bestemming en kiezen zelf een hotel of dergelijke verblijfplaats uit. De voorbereiding begint dus hier al. Een makkelijke manier om aan sporten toe te komen is op zoek te gaan naar een hotel waar er een sportruimte, fitness of zwembad is. Zowel als je al een tijdje sport, als wanneer je nog niet sport hoef je geen grootse sportieve records te breken als je op reis bent. Wat wel belangrijk is, is dat je gewoonweg in beweging blijft en een sportieve prikkel opzoekt.

Een half uurtje stevig doorstappen op een loopband, een half uurtje met weerstand fietsen of trainen op een crosstrainer is bijvoorbeeld al meer dan voldoende. Doe je dit elke ochtend, voor je dag start dan heb je al een mooie voorsprong genomen op iedereen die dat niet doet maar vooral: op jezelf. Knap!

Qua voeding kan het wel wat lastiger zijn, zeker op vakantie. Alle druk is er af, en bij vakantie moet niets toch?

 

Toch hoef je niet alles overboord te gooien, als je deze simpele trucjes toepast:

 1. Kies voor een licht & proteïnerijk ontbijt: De meeste hotels kunnen à la minute een lekkere omelet maken, dat is altijd een geweldige keuze. Je kan ook kiezen voor wat mager vlees of gerookte zalm met wat groentjes. Een lekker stukje fruit met wat yoghurt als dessert en je bent een lange tijd verzadigd. Geen drang naar suiker dus!

 2. Neem een stuk fruit mee vanuit de ontbijtruimte, zodat je dat later in de voormiddag als tussendoortje kan eten.

 3. Belangrijk: Ben je op businesstrip en is je dag gevuld met meetings of opleidingen, dan kan je best bij het ontbijt alle vormen van koolhydraten vermijden zodat je geen suikerdipjes krijgt. Het laatste wat je wil is dat je na een uurtje al begint te geeuwen en concentratieverlies lijdt. Proteïne zorgt voor de beste verzadiging & biedt een aantal gezondheidsvoordelen. De gezonde vetten zorgen op hun beurt voor een topconcentratie en lange mentale energie. Een omelet met vlees en groentjes en een handje nootjes als afsluiter zijn een ideale keuze!

 4. Ben je op vakantie en kan je zelf je lunch & diner klaarmaken? Super, dan kan je op zoek gaan naar een leuke supermarkt in de buurt en eigenlijk dezelfde gezonde gewoontes van thuis verderzetten.

 5. Heb je een hotel geboekt, ga je lunchen of dineren op restaurant en wil je het toch gezond houden? Laten we dan de kaart even hacken. Ga op zoek naar een lekker voorgerecht wat voornamelijk bestaat uit vlees of vis. Bijvoorbeeld een carpaccio, vitello tonata of gerookte zalm. Kan je bij het hoofdgerecht kiezen voor een gegrild stuk vlees of vis, dan is dat een ideale keuze omdat daar de minste vetstoffen bij aan te pas komen. Wil je in de namiddag geestelijk even scherp blijven, vraag dan even of je de bijhorende koolhydraten (aardappelgerechten, brood, pasta, rijst, …) kan vervangen door een extra groentemix of slaatje.

 6. Veel water drinken gedurende de hele dag blijft belangrijk, dus hou dat zeker in de gaten. Wil je bij het eten een glaasje wijn drinken? Drink dan gerust een glaasje wijn, zolang je jezelf maar in de hand kan houden.

 7. Vergeet je NEAT niet 😉. NEAT wil zeggen: Non Exercise Activity Thermogenesis. Of platweg gezegd: alle verbranding die je kan krijgen zonder te sporten. Alle niet-sportieve beweging is dus meer dan welkom, veel wandelen is de gemakkelijkste optie in dit geval. Opgelet: dit is GEEN goedmaker voor buitensporig eet- & drinkgedrag.

 

Ik moet vaak gaan eten op restaurant met klanten, wat kan ik dan doen?


Dit is een beetje een vergelijkbare situatie als de etentjes hierboven, maar graag geef ik je toch een kleine extra hint mee.

Bij het binnenhalen van een deal of na het doorhakken van belangrijke knopen wordt er vaak gevierd met champagne, wijn of andere alcoholische dranken. Dit kan wel, maar besef dan wel dat er daarna niet veel concentratievermogen meer aan te pas zal komen. Na zulke etentjes is het ook opletten geblazen dat je je niet vergrijpt aan snacks en voeding die rijk zijn aan suiker en/of ongezonde vetten. Hoe meer alcohol, hoe minder rationaliteit. Wil je je niet slecht voelen en niet te veel stappen achteruit zetten, dan is compenseren een goeie keuze om de calorieën onder controle te houden. Dit doe je door de rest van de dag alle vormen van koolhydraten en (zelfs gezonde) vetten aan de kant te laten. Zo kom je met het minste schade door de dag.

Oh ja, veel water drinken maakt niets goed, maar is belangrijker dan ooit als je alcohol hebt gedronken. Bovendien helpt het tegen een kater 💡.

sander-dalhuisen-xIDf1bUYCf8-unsplash

Hoe hou ik het vol in het weekend als de structuur van de week wegvalt?


Na een zware week vol hard werk, heen en weer rijden met de kids voor allerhande hobby’s en wat nog allemaal is het dan eindelijk weekend, zalig! De druk is er af en niets moet nog!

Maar dat hoeft daarom niet te betekenen dat je je gezondheid uit het raam moet gooien :-D. Hoe zet je de goede gewoontes verder zonder dat het als een last aanvoelt?

Qua beweging is het niet zo moeilijk, ook als je niet aan intensief sporten toekomt. We halen hier weer het NEAT-principe boven. Wil je toch aan je stappen per dag geraken, of op een aangename manier toch in beweging blijven dan zijn dit 3 interessante opties:

 1. Heb je een (klein) kind? Zet je kind in je nek en ga op wandel. Leuk voor jouw kind en nuttig voor jou!

 2. Een fietstochtje, of baantjes trekken in een zwembad zijn altijd mooi meegenomen!

 3. Werken in de tuin is nuttig en heilzaam. Let wel goed op je houding en pas op voor repetitieve bewegingen

 

Wat moet ik doen als mijn dag gevuld is met meetings en ik niet aan mijn voeding toe kom?


Toegegeven, deze kan wat lastiger zijn. Sommige ondernemers kunnen echt dagenlang in meetings vastzitten, waardoor ze door de dag net té weinig voeding tot zich nemen en na het werk veel te veel zouden gaan eten. Daar is ook een grote valkuil aan verbonden: HONGER. Een mens die honger lijdt, zal zich gemakkelijker vergrijpen aan snoepjes of koekjes omdat ze slapjes beginnen te worden.

Het beginnen consumeren van suiker omwille van honger of “om erdoor te geraken” is zowat de slechtst en ongezondst mogelijke keuze. We begrijpen ook dat je geen slaatjes kan gaan beginnen eten tijdens een meeting met je team, externe partners, klanten, noem maar op. Maar er zijn wel manieren om er mee om te gaan:

 1. Plan je maaltijden op een ander tijdstip. Je hoeft absoluut niet op bepaalde uren wel of niet te eten. Daar ben je helemaal vrij in. Als je tussendoortjes zou missen omwille van meetings, dan kan je deze makkelijk op een ander moment eten. Bijvoorbeeld op een moment door de dag waar je geen meeting heb of na je laatste reguliere maaltijd. Een andere suggestie, misschien zelfs nog beter, is van enkele maaltijden te combineren in 1 eetmoment.

 2. Een andere mogelijkheid - als je vooral meetings in de voormiddag hebt - is: (intermediair) vasten. Op je tanden bijten dus en jezelf enkel beperken tot water, thee en een occasioneel koffietje (zonder suiker, melk, honing, koekjes, chocolade, etc). Als je dit van ’s morgens doet, zonder iets te eten valt dat heel goed mee.

jonathan-borba-WSnc0gccO34-unsplash

 
Ik ben een hele dag op de baan en kan mijn eten niet koud houden?


Hier zijn gelukkig heel veel gezonde opties mogelijk! Je hoeft je echt niet te vergrijpen aan gebakjes of ander “lekkers” uit een tankstation.

 1. Tijdens de voorbereiding op je dag heb je waarschijnlijk al een route van die dag uitgestippeld. Denk op dat moment ook eens aan het bezoeken van een supermarkt in de buurt. Eigenlijk hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn, je moet er gewoon rekening mee houden. Heb je een supermarkt aangetroffen, dan heb je enorm veel gezonde mogelijkheden en hoef je nergens nog af te wijken!

 2. Deze is super voor de hand liggend: een koelbox voor in jouw auto is heel makkelijk aan te kopen en qua gebruik echt wel een handige optie. Je hebt toestellen die je kan koel houden met koelelementen, maar ook toestellen die je kan koel houden via de 12 volt stekker van jouw wagen. Je kan de temperatuur zelf instellen en indien nodig in huis of op kantoor aansluiten op een standaard elektriciteitsaansluiting

 3. Beland je toch in een tankstation, dan zijn daar tegenwoordig ook gezonde opties ook al zal je het een beetje moeten zoeken. “Gezonde broodjes” zijn het meest voor de hand liggend, maar je kan ook een paar stukken fruit of zelfs een yoghurt-soort kopen. Heb je zin in een slaatje, dan kan je nog een extra pakje kip kopen om hier aan toe te voegen.

 4. Heb je zin in een snackje en heb je je stuk fruit al binnen, dan kan je kiezen voor “Beef Jerky”. Dit smakelijke stukje gedroogd vlees is tegenwoordig ook heel erg beschikbaar is de reguliere tankstations en supermarkten. En het beste nieuws is: dit hoef je helemaal niet koel te houden!

We beseffen dat dit voor vele mensen out of the box oplossingen zijn, die onwennig kunnen aanvoelen en op wat (interne) weerstand zullen kunnen rekenen.

Anderzijds weet elke ondernemer als geen ander wat het is om uit je comfortzone te stappen als je grote doelen wil bereiken. Dat is net hetzelfde met jouw gezondheid of fysieke doelstellingen.

 

Als je jouw gezondheidsmanagement op dezelfde manier als een professioneel project benaderd, met de nodige duidelijke doelstellingen die je met de juiste voorbereiding kunt waarmaken, dan kan je hele mooie dingen bereiken.

Want, als er niets veranderd… Verandert er niets.

Succes!

Dominique